Bruggen slaan
De kabinetsformatie is bijna een feit. Het regeerakkoord is gepresenteerd. Het thema; bruggen slaan. De inkt is nog niet droog en we vallen over elkaar heen om ‘iets’ van het thema te vinden. Meest opvallend vind ik dat vooral negatieve kritiek wordt geuit, we niet schromen om dat groots te melden en vervolgens verklaren ‘stevig oppositie te gaan voeren’.

Focus, goed of fout?
Wanneer er iets niet naar ons zin is of fout gaat, dan hebben we een zeer goed “ontwikkelt zintuig” die dat waarneemt. Hoe meer fouten, onvolkomenheden of zaken zien waar we niet mee eens zijn, hoe meer ons zintuig wordt bevredigd. Zaken die goed gaan vinden we ‘normaal’ en gaan gewoon aan ons voorbij. Uit onderzoek- en praktijk blijkt dat wanneer we ons richten op het verbeteren van de zaken die goed gaan, de kans vele malen groter is dat prestaties toenemen. Wanneer we ons richten op verminderen van fouten, dat prestaties moeizaam tot niet toenemen.

Weerstand of leerstand
De huidige reacties zijn overigens niet “van deze tijd”, maar is altijd zichtbaar geweest. Vooropgesteld, de tijdsgeest waarin wij leven raakt vele gezinnen, en wanneer de crisis ook op jouw deur klopt, zit de schrik er goed in. Ook kan de kritiek een uiting van grote zorg zijn. Toch is het de vraag of we met deze houding- of wijze van feedback, op de meest effectieve wijze komen waar we naar toe willen (de missie); uit de crisis en een gezonde economie langs de drie pijlers, “de schatkist op orde, eerlijk delen en werken aan duurzame groei”.
In veel management theorieën wordt geschreven over hoe om te gaan met weerstand, en vooral welk negatief effect dat heeft op de ontwikkeling van de onderneming. Vele modellen en theorieën richten zich op weerstand om te zetten naar leerstand. Uit vele business casussen blijkt dat wanneer dat lukt, dat de organisatie excelleert en het fenomeen crisis niet kent. Ook laten business casussen zien dat wanneer dat niet lukt dat… tja, alle energie voor niets is geweest.

Feedback die ‘werkt’
Zoals gezegd, kritiek kan ook een uiting van zorg zijn. Laten we uitgaan van het positieve en dat deze stelling hier opgaat. Wanneer we prestaties willen verbeteren, dienen we precies te weten hoe we dat moeten doen. De sport is hier een mooi voorbeeld. Eindeloos wordt er getraind en geanalyseerd. Op basis van de analyse zal de sporter feedback krijgen wat er kan worden verbeterd, waarbij precies wordt aangegeven hoe. Velen gouden medailles zijn hierdoor gewonnen.

Het juiste thema
Ook ik maak bijna de fout om mij alleen te richten op de negatieve uitingen op het thema. Gelukkig zijn er politica en instanties die de noodzaak zien en het gevoel van urgentie hebben dat samenwerken hard nodig is om uit de crisis te komen, en het vermogen hebben om over hun eigen schaduw heen te stappen. Gevolg… op de juiste wijze feedback te geven op de inhoud van het akkoord waardoor verbetering en samenwerking ontstaat.

Gezien het groot aantal negatieve reacties blijkt het thema “bruggen slaan” maar al te noodzakelijk om tot samenwerking te komen… er valt nog veel te leren…