Over Erik Overdick

Nieuwsgierig

Al vroeg in mijn loopbaan werd ik directeur van een snel groeiende organisatie in arbeidsbemiddeling. Daar heb ik alle seizoenen doorgemaakt waar organisaties mee te maken krijgen, van explosieve groei tot crisis en van optimalisatie tot reorganisatie. Ik ken de frustraties en uitdagingen van gedragsveranderingen uit de eerste hand. Gedreven door mijn aangeboren nieuwsgierigheid wilde ik begrijpen waarom mensen doen wat ze (niet) doen.

Positieve gedragsverandering

Aangetrokken door het snijvlak van leiderschap, psychologie en gedrag heb ik een studie gedragswetenschappen gevolgd aan de VU in Amsterdam. Sindsdien is het mijn persoonlijke missie om organisaties te helpen bij het creëren van de ideale werkomgeving waarin werknemers excelleren op basis van positieve gedragsverandering.

Verbinden, groei, veranderen

Vanuit mijn technische achtergrond ben ik gespecialiseerd in organisaties waar complexe veranderingen nodig zijn op de snijvlakken van ICT, processen en mensen (gedrag). Ik spreek zowel de taal van de expert als van de DGA, bestuurder en manager en weet hoe ik beide werelden op een constructieve manier met elkaar kan verbinden.

Zo kan ik een concrete routekaart uitstippelen die vanaf de visie van de leidinggevende via processen, ict-systemen en gedragsveranderingen leidt tot een vruchtbaar eindresultaat. Daarbij breng ik alle lagen van de organisatie met elkaar in contact, neem eventuele hobbels weg en zorg gedurende het gehele proces voor een optimale afstemming en communicatie. Groei, verbinding en verandering zijn hierbij sleutelwoorden.

Werkervaring

Ik werk zowel als interim manager middenin het speelveld of als trainer-coach vanaf de zijlijn, afhankelijk van de situatie. Daarnaast treed ik veelvuldig op als spreker over de thema’s van effectieve gedragsverandering, leiderschap en de ideale werkomgeving voor directies, managementteams, ondernemers en netwerkorganisaties.

In de loop van de tijd heb ik vele ondernemers, organisaties, management- en directieteams geholpen in het starten en succesvol afronden van ingrijpende verandertrajecten binnen onder andere de zakelijke dienstverlening, (ict)techniek, energie en zorg. Ik heb diverse functies bekleed waaronder algemeen directeur, technisch directeur, programmamanager, projectleider, consultant en trainer-coach. Sinds 2012 ben ik verbonden aan ADRIBA , hét kenniscentrum voor gedragswetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Waarom?

Mijn persoonlijke visie; “door positieve beïnvloeding van gewenst gedrag kan het volle potentieel van mensen worden benut”. Dit sluit naadloos aan bij mijn persoonlijk doel, ‘samen – verantwoord(elijk) – leven’, wat ik realiseer door organisaties en mensen te helpen waardevol te zijn voor hun omgeving. Mijn kernkwaliteiten ‘verbinden, energie(k) , nieuwsgierig, vertrouwen’ én kernwaarden ‘authenticiteit, respectvol (flexibel), passie, onvoorwaardelijk’ helpen mij hier uitstekend mee.

Klanten en partners

Ik heb gewerkt voor- of werk samen met onder andere ADRIBA, Alfam (ABN AMRO), B-street, Conclusion, Continu, Delta Zeeland, Dencom, Effectory, Feadship – Koninklijke De Vries Scheepsbouw, Growtivity, Hogeschool Utrecht, ImProvic, Ivv Online, Leeuwendaal, LuchtVerkeersleiding Nederland (LVNL), Mind and Health, ORIS, Picturae, GGZ Rivierduinen, Royal Flora Holland, Schiphol Group, Shanks groep – Icova, Staffing Associates, Stedin, Trustan bouw, Twynstra Gudde, Vitae – Experis (Manpowergroup), en nog vele anderen.

En verder

Sinds 2014 ben ik lid van de redactie van het vakblad Tijdschrift Positieve Psychologie. Momenteel werk ik aan een boek over hoe organisaties hun mensen kunnen laten excelleren in goede en in slechte tijden.

“Ik heb Erik leren kennen als een warme en innemende persoonlijkheid die met zijn enthousiasme en open vizier gerichte vragen kan stellen die je tot nadenken en bewustwording brengen. Met Erik ben je echt in gesprek. Hij laat je op een zeer natuurlijke manier zelf ontdekken hoe je anders tegen vraagstukken kunt aankijken en helpt je met het vinden van antwoorden en openingen om zelf verder te kunnen. Daarnaast ziet hij verbindingen tussen relaties en brengt ze samen, waarmee sterke teams ontstaan die met plezier en energie samenwerken”.

– Jan Koers, ondernemer

Certified Partner ADRIBA