“niets is zeker in het leven…” een uitspraak die vandaag de dag veel betekenis krijgt in een wereld van economische tegenslagen die snel opvolgen. Deze ontwikkelingen zorgen voor flink wat onzekerheid.
Stel; je onderneming staat aan de vooravond van een ingrijpende gebeurtenis en-of ontwikkeling. Dit kan bijvoorbeeld een reorganisatie zijn waarbij gedwongen ontslag onvermijdelijk is, maar ook een strategiewijziging of een flinke groeispurt. Hoe ga je als management en leider van een onderneming om met al deze invloeden?

Visie;
Weet waar je naar toe wilt. Maak je visie helder en concreet. Voor jezelf en vooral voor alle medewerkers.

Wat betekent dit?;
Wanneer je visie helder is, is het zaak om dit te vertalen. Wat betekent nu die visie voor de organisatie, voor jou en vooral… wat betekent dat voor de medewerker persoonlijk?

Oplossingen;
Presenteer oplossingen… En ja, is er voor alles een oplossing? Ik ben van mening dat er voor elke situatie meerdere oplossingen mogelijk zijn. De vraag is welke oplossing het beste past.
Een andere vraag is of je als leider of manager alle oplossingen moet bedenken, of dat je je afvraagt of jij alle oplossingen wel kan bedenken?

Betrek de medewerkers;
Alleen- en zelf alle oplossingen bedenken is een goede manier om de medewerkers in een passieve houding te manoeuvreren… “de manager bedenkt voor ons hoe we het een en ander moeten doen… ik wacht dan even zijn oplossing af en beoordeel die voordat ik in beweging kom.”

Neem beslissingen;
Er dienen dagelijks beslissingen te worden genomen over vele onderwerpen. Doe dat dan ook. Neem beslissingen die in lijn liggen met de visie, zo worden ze ook begrepen. Dit geldt ook voor beslissingen die in praktijk voor flink wat emotie kunnen zorgen.

Zorg voor bereikbaarheid;
In een ivoren toren zitten zorgt voor verwijdering en onbegrip. Zorg voor fysieke bereikbaarheid. We leven ook in een wereld die verrijkt wordt door sociale media. Ook daar is bereikbaarheid van belang!

Volg… en leidt;
Volg je organisatie en je medewerkers en neem de leiding waar nodig.

Nadenken…of voordenken;
Na-denken vindt plaats wanneer we terugkijken op een gebeurtenis en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen en of verbeteren. Voor-denken zorgt voor ‘vooruit kijken’ en voorbereid zijn op (on)verwachte gebeurtenissen.
Wees goed voorbereid. Bedenk welke scenario’s kunnen plaatsvinden en zorg voor oplossingen voor die scenario’s.

Werk samen met de besten;
De werkelijkheid blijkt weerbarstig. Zorg voor (externe) mensen en organisaties in je omgeving die binnen al dit geweld je kunnen ondersteunen en aanvullen.