Wat is generatiemanagement?
Het blijkt dat wij in een tijdperk leven dat er binnen organisaties nu meerdere generaties werkzaam zijn; De babyboomers, de X generatie en de Y generatie. Er wordt al over 4 verschillende generaties gesproken. De leeftijdsverschillen zijn dus enorm te noemen.

Generatiemanagement dient er voor te zorgen dat je als leidinggevende alle generaties op de juiste manier met elkaar laat samenwerken, en uiteraard dat jij als leidinggevende de generaties op de juiste wijze aanstuurt.

Mijn eigen mening is dat het lijkt of generatiemanagement nieuw is en alleen van deze tijdgeest. Nu, daar geloof ik niets van. De afgelopen decennia is het duidelijk geweest dat veel leidinggevenden niet alleen aan hun eigen generatie hebben leiding geven, maar ook aan latere generaties. Binnen ondernemingen zijn er altijd leeftijdsverschillen zichtbaar geweest, en is het gewoon zaak dat je de jongeren en de ouderen laat samenwerken.

Wat is er zo bijzonder aan generatiemanagement?
De afgelopen 20 jaar is er echter meer gebeurd dan het ontstaan van de paardentram en de eerste man op de maan. De ontwikkelingen die wij nu doormaken worden door de ontwikkelingen op ICT gebied op een bijzondere manier aangejaagd. Laten we niet vergeten dat de economische ontwikkelingen en de welvaart hieraan ook een flinke bijdrage hebben geleverd. Dit alles heeft tot gevolg dat drijfveren, kennis en vaardigheden op vele gebieden tussen de verschillende generaties sterk uiteenlopen. Een goede voedingsbodem voor conflicten dus. Het huidige generatiemanagement is door alle invloeden “complexer” geworden.

Handvatten voor goed generatiemanagement
1. Allereerst, generatiemanagement is GEEN rocketscience; Het belangrijkste is dat je er bewust van bent dat er grote verschillen zijn.

2. Verdiep je; Welke karakteristieken kent elke generatie?

3. Luister naar het individu; Welke doelstellingen en drijfveren heeft de persoon en wat wil hij/zij?

4. Observeer; Welke talenten heeft elk individu, en wat kan hij/zij?

5. Creëer overeenkomsten; zorg voor een gezamenlijk (organisatie) doel en drijfveer.

6. Voeg toe; faciliteer groei en ontwikkeling in de lijn van de persoonlijke en de organisatie doelstellingen.

Van nature zijn wij ingericht om op zoek te gaan naar de verschillen tussen mensen. De politiek is een dagelijks goed voorbeeld hoe dat in praktijk werkt. Reacties zoals “doe es normaal man” zijn in de dialoog dan een veel gehoorde opmerking. Dit op zich is prima omdat we hier veel van (kunnen) leren. Het onderscheidt echter de goede en minder goede generatiemanagers wat je met dit gedrag en inzicht doet.