Vernieuwen in een complexe samenwerking

Icova, onderdeel van de Shanks group, is gespecialiseerd in recycling en afvalverwerking. Samen met groepsgenoot Orgaworld bedienen zij Albert Heijn. Albert Heijn heeft de verwerking van de afvalstroom uitbesteed aan Kuehne + Nagel. Deze 4 partijen werken samen aan een nieuw restafval inzamel en transport systeem, met als doel het restafval van alle Albert Heijn filialen in Nederland efficiënter, tegen lagere kosten en onder betere arbeidsomstandigheden te kunnen verwerken op de 4 grote inzamelstations (Middelencentra) in Nederland.

Programmamanager – projectleider

Het nieuwe inzamelsysteem is op papier ontworpen en moet worden gebouwd, getest, in productie genomen en het logistieke proces moet worden ingeregeld. Een compleet systeem bestaat uit een 55 ton’s transportwagen, een inlaadstation en een hydraulisch transportschroefsysteem, aangestuurd met moderne plc techniek met draadloze communicatie naar logistieke controle en planningsystemen. In totaal moeten er 8 stations en 9 transportwagens worden gebouwd. De planning is ‘krap’ en budget is beperkt.

De laadstations worden in eigen beheer gebouwd en getest. Tijdens de pilot op een van de locaties blijkt dat het ontwerp van het laadstation niet volledig aansluit bij de gestelde doelen. Het ontwerp wordt ingrijpend aangepast, met ingrijpend gevolg voor planning en budget. De nieuwe variant wordt na diverse modificaties goedgekeurd, waarna alle locaties volgens strakke planning met het nieuwe systeem worden uitgerust, en daarbij alle logistieke processen worden ingericht en het project succesvol wordt opgeleverd, tot tevredenheid van alle betrokken partijen.